20 Eyl 2014

BÜYÜK NİMET TARHANA.......

BÜYÜK NİMET TARHANA.......

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, bebeklerde ek besine en erken 4, en geç 6 ay arasında başlanması gerektiğini belirterek, anne sütünü tamamlayıcı en iyi ek besinin sütle yapılmış tarhana çorbası olduğunu bildirdi.

Tarhananın yapımında bölgelere göre küçük farklılıklar bulunduğuna işaret eden Artan, "Bu farklılıkları gidererek tarhanayı bir bebek besini haline getirmeni...n yolu, tarhanayı sütle pişirmekten geçiyor. Su yerine sütle yapılan tarhana, besinsel değeri oldukça yüksek, yeterli ve ideal bebek ek besinidir" dedi.

Tarhananın içindeki vitamin ve minerallerin yeterli olduğunu ve ekstra tuz eklememesi gerektiğini dile getiren Artan, "Sütle pişirilen tarhana anneler için hazırlaması kolay ve ekonomik bir çözüm. Mümkünse tarhanayı 6. aydan sonra süt ile pişirerek vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kuru tarhananın 100 gramında 1,3 gram protein olduğunu ve sütle pişirildiğinde mükemmel bir protein içeriğine sahip olduğunu anlatan Artan, 200 mililitre süte 2 kaşık tarhana ile bebek için gerekli çorbanın hazırlanabileceğini söyledi. Artan, süt olmadığı durumlarda tavuk ya da et suyu ile yapılacak tarhana çorbasının da bebek için çok önemli bir ek besin kaynağı olduğunu kaydetti.

4 yorum:

  1. Ben kendi tarhanamızı kendim yapıyorum, Ege usulü; çinde bol biber, domates, soğan ve yerli ineğin sütünden yapılmış yoğurt oluyor tabi bir de un ve kaynama aşamasından sonra çıkartılan sadece aroma vermesi için kullanılan tarhana otu. Çorba olarak pişirilirken de farklılıklar var içine bol miktarda börülce koyuluyor illaki. Sütle yapmayı hiç denememiştim, genellikle severim çorbalara süt eklemeyi ama tarhana zaten yoğurt içerdiği için hiç aklıma gelmezdi açıkçası süt eklemek. Ama öyle görünüyorki denemek lazımmış :)

    YanıtlaSil
  2. Biz mesela tarhana otu koymayız :)
    Suyla pişirip içine su koyuyoruz biz :) öyle de çok güzel oluyor

    YanıtlaSil
  3. benim kızım önceleri yemiyordu tarhanayı. ben de içine süt koyup deneyeyim demiştim ve içmişti.iyi ki de öyle yapmışım ne güzel yararını arttırmışım :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de daha önce sütle pişirmeyi denememiştim,bu yazıyı okuduktan sonra denemeye karar verdim:)

    YanıtlaSil

Çok kıymetli yorumlarınızı alalım:)))