20 Ara 2014

Yeşil Zeytin nasıl kurulur?


Eşim zeytin diyarı İzmir-Ödemişli oldugundan çok şükür olabildiğince organik besleniyoruz.Zeytin kurma işini de aslında kayınvalidem yapıp bize hazır olarak getiriyordu,ama bu sefer aceleye geldiğinden ham şekilde getirdi zeytinleri.Ee iş başa düştü ve araştırmalara koyuldum.3 kg kadar yeşil zeytinimiz vardı ,olur mu olmaz mı derken ortaya süper bişey çıktı:):)Ben sonuca bayıldım,zeytinler hiç erimedi,acılık da yok daha ne olsun.Market zeytinlerine alışık olunca azıcık bir acılık bile beni çok rahatsız ediyor,ama hiç acı olmadı.Sanırım bir haftada zeytin meytin kalmayacak:):):)


 3 kg zeytin

1 su bardağı salamuralık tuz
1 çay bardağı limon tuzu
2 adet limon
1 çay bardağı nohut

  • İlk olarak saplarından ayıkladığımız zeytinlere 3 yerinden çizik atıyoruz ve kapaklı bir kaba koyup üzerine su dolduruyoruz,ağzını kapatıyoruz.
  • Normalde nette hep 10 -12 gün boyunca suyunu değiştirin diyor ama ben 2 hafta boyunca 2 günde bir suyunu değiştirdim.Her seferinde yeşil,acı kokulu suyu döküp yenisini dolduruyoruz.2 haftadan sonra zeytinin rengi sararmış ,acılığı da azalmış olacak.
  • 2 hafta sonunda zeytinleri kurma işlemine geçebiliriz.Zeytinleri başka bir kaba alıp içinde bulunduğu kabı yıkayalım,tekrar o kaba  alalım,ya da hangi kapta yapmak isterseniz ona alın.
  • İçine su doldurup bu suyu başka yere boşaltalım,zeytin kabının su ölçüsünü almak için bunu yaptık.Bu suyun bir kısmını ısıtalım ki tuz çabuk erisin.
  • Tuzu ayarlama işlemi için önce ısıttığımız suda biraz tuzu eritelim sonra kalan suyu da ekleyelim.1 su bardağı kadar tuz yeterli oldu benim için.
  • Tuzu erimesi için bekletelim.Bu arada limonların kabuklarını soyup dilimleyelim.
  • Kabın içine bir miktar zeytin ,nohut ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu atıp sırayla malzemeleri bitirelim,Limon dilimlerini de sıkıştırın köşelerine.
  • En son tuzlu suyu üzerine dökelim,kapak kısmına bir poşet geçirip ağzını sıkıca kapatalım,ışık görmeyeceği bir yerde 2 hafta kadar bekletelim.

Ben bu tarifi Nursevince lezzetlerden aldım,ufak degişiklikler yaptım,sonuç mükemmel,bence zeytini ham alıp bu şekilde kendimiz kurmalıyız:):)

8 yorum:

  1. Çok tesekkür ederim,tarifiniz de anlatımınız da harika olunca ortaya böyle lezzetli bir şey çıktı:)

    YanıtlaSil
  2. ben de merak ediyorum bu zeytin kurma işini ama tabi buralarda ham zeytin bulmam biraz zor..

    YanıtlaSil
  3. Evet canım oralar da zordur,sen de artık oranın nimetlerinden yararlanırsın:):)

    YanıtlaSil
  4. Mmmm nefis görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Blog keşif etkinliğinden bloğunuzu izlemeye aldım. sevgiler.
    http://renklipastasepeti1.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Evet ben de bu sene pazardan az miktar alıp denedim. İnternetten yapılışına baktım. Dediğiniz gibi her gün suyunu değiştirin diyenler vardı. Ben de bir iki günde değiştirdim ama sanki zeytinin tadı azalıyor. Bir daha yaparsam bu kadar sık suyunu değiştirmeyeceğim. Bir de ben nohut koymadım. Nohut koymaktan maksat nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutun mayalama özelliği var ,o yüzden turşulara ve zeytine koyuluyor sanırım.Tam olarak ben de bilmiyorum:)

      Sil

Çok kıymetli yorumlarınızı alalım:)))