6 Oca 2015

Süt Kaymağından Tereyağı nasıl yapılır?


Valla hiç de bi işi yok:):):)Sanki zahmetli bir şeymiş gibi görünse de çok çok kolay.Bence denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz.Hem kendiniz yaptıgınız için ayrı bir lezzetli oluyor,hem yavrunuz varsa aklınızda hiç şüphe olmadan yediriyorsunuz,hem de bunu ben yaptım diye kasıla kasıla dolanıyorsunuz:):):):)

Yağlı sütle hem rengi daha sarı oluyor,hem de daha çok tereyağınız oluyor.


  • Ben aldığım 5 lt lik sütü kaynatıyorum ve soğuduktan sonra bir gün buz dolabında bekletiyorum.Bu şekilde kaymak yüzeye daha çok çıkıyor.
  • Bu kaymağı sütün üstünden alıp blenderda karştırıyoruz.(ben cam kavanozda karıştırdım,derin olunca sıçramıyor etrafa.)

  • Önce krema gibi akışkan bir hale geliyor,sonra biraz daha sertleşiyor ve karıştırdıkça suyu ve tereyağı birbirinden ayrılıyor.Bu ayrılmanın olması lazım.
  •  sonra tereyağımızı bir süzgece alıp soğuk suyun altına tutuyoruz,suyu süzüldükten sonra buz dolabında bekletin ve donunca afiyetle yiyin.
  • 3 günden fazla süe duracaksa bir kısmını buzluğa koyun.Malum dışarıdan alınanlar gibi aylarca aynı şekilde kalmıyor,çabuk bozuluyor.
  • 5ltlik sütten bir kase tereyağı çıkıyor.Tatlı ve hamur işlerinde de kullanabilirsiniz.


9 yorum:

  1. Mis gibi olmustur elinize saglik. :)

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık. Ben de düzenli süt alıp yoğurt yapıyorum. Sütün kaymağını alıp sonra yoğurt yapsam olur mu acaba? Bir kase en azından çocukların kahvaltısına kullanılabilir. Teşekkürler değerli paylaşım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi ben de öyle yapıyorum,kaynatıp bir gece buz dolabında bekliyor,kaymağını alıyorum,tekrar ısıtıyorum ,yalnız yoğurt için gerekenden daha çok ısıtıyorum ve biraz soğumasını bekliyorum.Sonra mayalıyorum.Eğer hemen ısıtıp mayalarsan tencerede ısı dengesizliği oluyor,ya yoğurt çok sulu oluyor ya da ekşi:):)

      Sil
    2. Hımm anladım . Hiç soğutup yapmadığım için kesin bir problem olurdu uyarı için teşekkürler.

      Sil
  3. Süpersin canım. Ben de denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar kolaymış gerçekten, ben de kendim için denemeyi düşündüm. en azından sütün kalorisinden de biraz kurtulmuş olurum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim de aynısını söylüyor,yalnız biz de tam tersi kahvaltıda sadece ben yediğim için tüm kalorilerileri ben alıyorum:):):)

      Sil

Çok kıymetli yorumlarınızı alalım:)))