Un helvasının yeri bende apayrıdır,ara ara canım çeker,Şerbet yengem de yakın değil ki yapsın mis gibi:)
Bir kaç başarısız denemeden sonra uzun süredir yapmamıştım.Başarısız olmamın en büyük sebebi sabırsızlığım,bunu bilmeme rağmen her seferinde yine acele ediyorum:):):)
Ya uzun süre kavurmamak için ocağı çok açıp yakıyorum,ya da hemencecik şerbeti döküp çiğ bırakıyorum.Ama bu kez çok kararlıydım,bu tarifi de Oktay ustadan gördüm.Sonuç ilk defa harika oldu ve aynı gün bitti.Bu bizim için pek hayırlı olmadı aslında,o kadar yağ,şeker ve un...:)Canan Karatay görmesinnnn:):):)
Malzemeler:
3,5 su b. un
4 su b. su
4 su b. toz şeker
1 su b. ceviz
1 çay b. sıvıyağ
125 gr. tereyağı ya da margarin
HAZIRLANIŞI:
- Yayvan bir çelik tencereye unu döküyoruz. Rengi koyulaşana kadar kavuruyoruz. Yanmaması için hızlıca karıştırıyoruz.
- Rengi dönünce sıvıyağı ve tereyağını koyuyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
- Ayrı bir tencerede suyu ve toz şekeri kaynatıyoruz.
- İsteğe göre helvanın içine kırılmış ceviz katabiliriz.
- Yağla da kavurduktan sonra şerbetini veriyoruz. Tahta kaşıkla hızlıca karıştırıyoruz. Kapağını kapatarak dinlendiriyoruz.
- Yuvarlak cam fırın kabını yağlıyoruz. İçine helvanın büyük bir kısmını koyuyoruz ve üzerini spatulayla düzeltiyoruz.
- Helvayı bıçakla baklava desenli kesiyoruz. Üzerine de iki kaşıkla şekillendirdiğimiz helvaları koyuyoruz.
- Üstlerine de birer parça ceviz batırarak servis ediyoruz.
Kaç zamandır yapmıyordum. Özlemişiz. Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBen de bunu becerdim ya artık sık sık yaparım,ayyy ya da yapmayayım en iyisi:)))çok kalorili oluyor:))
Silmuhteşemmmmmm görünüyor.. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok tesekkürler:)
SilÇok severim un helvasını bir de bu kadar yağlı olmasa dimi ;) ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAynen öyle bir iştahla yiyorsun sonra içine koydukların geliyor aklına:):):)Başlasın pişmanlıklar....:)
Sil