5 Haz 2014

Çocuğum Benimle Neden Faaliyet Yapmıyor?

Çocuğum Benimle Neden Faaliyet Yapmıyor?
Bu soruyu o kadar çok soran anne var ki!
" Çocuğumla birşeyler yapmak istiyorum ancak çok hareketli masa başına otura...mıyorum" , "çocuğumun dikkati hemen dağılıyor, hiç birşey yapamıyoruz", " ben yapıyorum, o hemen bozuyor", "Hiç birlikte birşey yapamıyoruz" ...


Çocuğunuzla birlikte faaliyet yapmak isterken şunları göz önünde bulundurmanızda fayda var:
- Çocuğunuz yapacağınız faaliyete uygun yaşta mı?
Çocuğunuzun yaşına uygun olmayan bir etkinlik onun başarı sağlayamamasına hem onun ve hem de sizin için hayal kırıklığına uğramanızla sonuçlanabilir. Çocuğunuzun kendini yetersiz hissetmesine, özgüveninin kırılmasına bile sebep olabilmektedir.

- Çocuğunuz yapacağınız faaliyete uygun beceri düzeyinde mi?

        Makas tutma becerisini kazanamamış bir çocuk için makasla kesmeli bir etkilik onu zorlayacaktır. O da zorlandığı ve de eğlenceli görmediği bir etkinliği yapmak istemeyecektir.

- Çocuğunuzun dikkat süresi yapacağınız faaliyet için yeterli düzeyde mi?
Çocuğunuz faaliyetten sıkıldığı anda faaliyeti uzatmak hem sizi hem de onu zorlar. Bu yüzden yaşına uygun süreli etkinlikleri seçmekte fayda vardır. Küçük çocuklar dikkat süreleri kısa olduğundan 10 dakikayı geçmeyen hemen sonucunu görebileceği kısa süreli etkinlikler tercih edilmelidir.

- Yapacağınız faaliyet çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verecek düzeyde mi?
Hayvanlara ilgisi olan bir çocuk için hayvan etkinlikleri yaparak işe başlamak masabaşı etkinliklerine geçişte etkili olabilir.

- Yapacağınız faaliyet için çocuğunuzun temel ihtiyaçları karşılanmış mı?
Etkinliklere başlayacağınız zamanda çocuğunuzun tuvaletini yapmış karnı tok, ağrı-sızısı olmadığı keyifli bir zamanda başlamak, çocuğunuz için tüm "olumsuzluklardan sıyrılıp" aktiviteye hazır hale gelmiş olması için önemlidir.

- Çocuğunuz sizinle gerçekten faaliyet yapmak istiyor mu?
Çocuğunuz yaşıtları ile mi kendinden küçüklerle mi, anne ya da babayla mı etkinlik yapmaktan keyif almakta? Kiminle oynamaktan zevk alıyorsa etkinliğe onunla başlamak, çocuğunuzun motivasyonu ve etkinliğin devamı açısından önemli olabilmektedir.

Eğer çocuğunuz masa başında faaliyet yapmak istemiyorsa ; zorlamayın! Sizi hoşlanmadığınız bir işi "oyun" diye yapmaya zorlasalar, siz de isyan edersiniz bir yerde... Amaç birlikte verimli olarak zaman geçirmekse, masa başında olmadan da zamanınızı paylaşabilirsiniz. Birlikte yapılan aktivitelerde ortaya çıkan üründen çok, birlikte geçirilen mutlu anların olması değil midir amaç??
İşte bu maddeleri göz önünde bulundurmanız çocuğunuzla faaliyet yapabilmeniz için önemlidir. Önce çocuğumuzu iyi tanımalı, onun gelişimini iyi gözlemleyipmilgi ve ihtiyaçlarını doğru olarak belirlemeniz önemlidir!

Çocuğunuzla geçireceğiniz zamanın hep mutlulukla geçmesi dileğiyle...
 
Özge SELÇUK BOZKURT
Uzm. Özel Eğitimci, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çok kıymetli yorumlarınızı alalım:)))