15 Tem 2014

MONTESSORİ EV-ODA DÜZENİ

MONTESSORİ EV-ODA DÜZENİ

Bu sistemle ilk karşılaştığımda çok hoşuma gitmişti,çocuklarla ilgili diğer eğitim sistemleri gibi katı,kuralcı ve sıkıcı değil.Kısaca çocuğa işini kendi başına yapmasını öğreterek onun yaşamını kolaylaştırıyosun.

Evin her yerinde ona ayrılmış bölümler olmalı diyor bu sistem.Mesela mutfakta ona ayrılmış bir çekmece (ki zaten çoğumuz Montessoriden haberimiz yokken bunu duymuştuk:)
Ayakkabılığın alt bölümlerinden birini
ona ayırmak,çocuğun ulaşabileceği alçaklıkta bir yere montunu asabilsin diye bir askı takmak,ona göre masa saldalyeya da oyuncaklarına kolayca ulaşabilsin diye açık raflar...

Yukarıda gördüğünüz fotografı internetten buldum,çünkü bizim odamızda yapılması gereken çok değişiklik var.Burada yatak yerde ,böylece çocuk uyanınca ,bizim onu yatagından almamızı beklemeyecek,kendisi kalkıp gelecek yanımıza.Bizim park yatağımız var,kızım 13 aylık,ben gündüz uykularında yatağın fermuarını açık bırakıyorum,kapısını da aralık bırakıyorum.Uyanınca pıtır pıtır geliyor yanımıza:)Gece karanlıkta düşer diye fermuar kapalı.

Yine yukarıda raflar hem açık hem de çocugun boyuna göre düzenlenmiş.İstediği oyuncağa kendisi erişebilsin diye.Aslında şu bütün oyuncakları doldurduğumuz oyuncak sepetleri çocukta karmaşıklığa yol açarmış.Ben de bile karmaşıklığa sebep oluyor,sabi ne yapsın:)Bir de az ve amaçlı oyuncakları her zaman tercih etmeliyiz.

Çocukla etkinlik yaparken yere kilim ya da örtü gibi bir şey sererseniz,çocuk oranın oyun alanı oldugunun farkına varabilir.Evet denedim ve de gördüm.Daha önce hep yerde halının üzerinde etkinlik yapıyorduk ama gecen gün örtüyü serdim o da hemen ortasına oturdu ,sanki hazırda bekliyomuş gibi:)

Çocuğun her işini siz yapmayın,yapamayacağını düşündüğünüz pek çok şeyi aslında çok da güzel yapıyolar.Sadece biraz pis ve yavaş yapıyolar:):)
  • Birkaç örnek vermek gerekirse haydi ayakkabılarını al deyince hemen koşup giymeye çalışıyor,ya da dışarıdan dönünce ayakkabılarını yerine koyalım deyince yamuk mumuk yerine koyuyor:)
  • Kendi başına yemek yemeği bayadır yapabiliyor.Sadece çorba gibi dökülebilenleri ben yediriyorum.Çatalı ustaca kullanıyor diyebilirm.
  • Yemekten sonra ağzımızı da silelim deyince siliyor,ama elindeki peçeteyi değil kafasını haraket ettiriyor:)
  • Bir çok nesneyi getir götür yapıyor.
  • Bulaşık makinasından çıkardığım büyük kaşıkları çekmeceyi açıp yerleştiriyor.
Bunlar hemen aklıma gelenler.
Aslında Montessoride bir çok detay var ama biz uygulayabildiğimiz kadarını yapıyoruz,kasmaya gerek yok diye düşünüyorum:)

                                                                                                                         Nurgül

3 yorum:

  1. Merhabalar yeni takipçilerinizden biriyim,Blogunuzu çok beğendim.Özellikle kızınızla yaptığınız yeni etkinlikleri sabırsızlıkla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim,merak etmeyin yeni etkinlikler kapıda:):)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Bloğunuzu çok beğendim. Bende takibe aldım. Özellikle çocuklu anneler için faydalı bilgiler var.
    Güzel paylaşımlarda buluşmak üzere sevgiler.

    YanıtlaSil

Çok kıymetli yorumlarınızı alalım:)))